NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Drafsport-dorpen:
Akersloot

In het vakblad Draf&Rensport hebben in 2013 regelmatig beschrijvingen gestaan over drafsportmensen uit bepaalde dorpen, steden of regio's. Uit amusant, promotioneel, nostalgisch en/of historisch oogpunt nemen wij deze leuke artikelen op.

Dorp


Onderstaande artikel werd gepubliceerd n.a.v. de dorpendag op Alkmaar d.d. 10 juni 2013.

Titel: AKERSLOOT KRIJGT RONDJE OP HET OVAALTJE
door Ruud Stoop

Het is Alkmaar ernst om meer publiek naar de bannen te lokken. De voorbije meetings gebeurde dat al door een groot deel van Alkmaar uit te nodigen en kortebaanbezoekers met hun programma vrij entree te geven. De komende koers dagen worden hele dorpen uitgenodigd, waarbij een bepaalde cohesie met de sport de keuze bepaalde. De aftrap wordt gedaan door Akersloot.

Kortebaan
Een te verdedigen keuze. Akersloot en de drafsport hebben immers een lange historie. Al rond de voorlaatste eeuwwisseling was het dorp strijdtoneel van kortebaan-draverijen. De eigenaren van toen droegen de familienamen, die nu in het dorp nog bekend klinken: Petrus Kraakman, Arie Kaptein, Jan Hollenberg, Freek Dekker en Jan Sanders. Ook de naam Schermerhorn - nog familie van Wim Schermerhorn, die later de eerste premier in ons land zou worden - verschijnt herhaaldelijk in de uitslagen.

De familie Melker
Maar ook later zou Akersloot een belangrijke rol spelen binnen de drafsport en was het dorp regelmatig vertegenwoordigd in Nederlandse topkoersen. Zoals door Kees Melker, die samen met dochter Els de geweldige Top Mac fokte. Dat succespaard werd in 2003 nog winnaar van de Jonkerprijs. De hengst won met de toen regerende leerlingenkampioen Andre Bakker. Veel meer recent zijn de successen van een ander paard van de familie Melker, Be Mac. Die was eind vorig jaar in het Duitse Hamburg de sterkste in een koers waarin voor de winnaar meer dan 10.000 euro viel te verdienen. Overigens draait de familie Melker (Kees handelde in witgoed, fietsen en was hoefsmid) al veel langer mee in de sport. De moeder van Top Mac en Be Mac - Ideal Highland - koerste ook al voor de Akersloters en dat gold eveneens voor Barones Highland. En met die naam komen we bij Gerard de Ruijter, de helaas reeds overleden Akersloter, die ook veulens kreeg uit Barones Highland. Toch zou hij met een andere merrie zijn toppaard fokken...

Kees

Boven: Top Mac en zijn trainer Jeroen Engwerda.

Kortebaankampioen
De Ruijter gaf zijn paarden vanaf 1989 de achternaam Luciano. Zijn troetelkind Willie Luciano ontpopte zich tot een geweldige kortebaner en werd in 2008 zelfs Nederlands kampioen in die discipline! Een jaar later kon hij in het sprintwerk over ongeveer 300 meter weliswaar niet winnen, maar haalde zoveel punten met talloze ereplaatsen dat hij Kortebaner van het Jaar werd. Die successen heeft De Ruijter gelukkig nog mee mogen maken.

Dorp

Boven: Gerrit de Ruiter en zijn vrouw
na een overwinning op de kortebaan met hun Willie Luciano.

Andere kampioenen
Nationale kampioenen in de drafsport? Akersloot - de plaats telt amper vijfduizend inwoners - had er nog wel meer. Wat te denken van Piet Zijp en zoon Kees, die beiden nationaal kampioen werden bij de eigenaarrijders. Eerstgenoemde deed dat met dank aan Orsini Dragon, een paard dat hij kocht in 2001, nadat duidelijk werd dat de hoefsmid niet lang meer te leven had, maar nog een keer met een echt `best paard' wilde koersen. Dat leverde een reeks van negen overwinningen in drie maanden op. Later zou zoon Kees - de pure liefhebber - met Orsini Dragon nog grote successen boeken. De hengst werd zelfs Paradepaard in Alkmaar en die titel behaalde Zijp junior in 2012 bijna nog een keer met zijn huidige crack Yokohama S. Hij werd met 'lipdikte' geklopt door Zilver Sycamore, maar in het landelijke klassement trad hij in de voetsporen van zijn vader door kampioen te worden bij de eigenaarrijders. "Alkmaar is mijn baan. Tien minuten rijden en ik ben er. En ik ben een echte liefhebber", aldus de man die na iedere winst van zijn Orsini Dragon de overwinningsbloemen naar het graf van zijn vader bracht. Uiteraard is Yokohama S maandag ook van de partij.

Dorp

Boven: De hoefsmeden Piet Zijp (links) en zijn broer Kees, die in de tweede
helft van de vorige eeuw de paarden van verschillende Noord-Hollandse
dravertrainers hebben beslagen. Zij waren bekend in ons wereldje.
Piet ging later ook zelf dravers trainen en rijden. Kees niet.

topper

Boven: Orsini Dragon gaat met de Akersloter hoefsmid Piet Zijp
naar een van zijn overwinningen in Alkmaar, deze keer in mei 2001.

topper

Boven: Yokohama S heeft met Akersloter Kees Zijp (zoon van Piet)
gewonnen tijdens de Akersloot-meeting op 10-6-2013
en ze maken hier hun ereronde.

Hollyyrood
Ook plaatsgenoot Piet van der Kolk kende grote successen. De oud-tuinder begon in 1974 met Irene Hollyrood aan de drafsport. Overigens na eerst wat jaartjes sparen, want de drafsport is geen liefhebberij voor wildebrassen. Dat merkte Van der Kolk zelf met zijn eerste succespaard Sam Hollyrood, die hem eens `te grazen nam' en enkele gebroken ribben bezorgde. Maar Sam Hollyrood was wel een best paard en zijn broertje Zorro Hollyrood was volgens hem nog veel beter. Beide toppers waren zoons van de dekhengst Heres, die duizenden kinderen op de wereld zette. Zelfs toen hij wat ouder werd, maakte Van der Kolk nog altijd het ritje met zijn merrie naar Oudeschoot. "Een oude man kan toch ook een mooi kindje maken bij een jonge vrouw? Nou dan!"
Oud-Akersloter Piet Meester is nauw betrokken bij het opzetten van de `dorpsdagen' en kan zich Sam Hollyrood nog best herinneren. "Hij was moeilijk hanteerbaar, maar werd op jeugdige leeftijd nog niet gecastreerd om in de Derby, waarin hij tweede werd achter Sam Avon, te kunnen starten. Al bleef hij ook als ruin geen makkelijk heerschap. Ik heb erbij gestaan dat Piet hem uit het kampje wou pakken. Piet is echter niet al te groot en Sam pakte hem bij zijn schouder en liep de hele paddock met hem in de rondte. Het paard viel door bet gewicht op zijn voorknieën en belandde bovenop Piet. Die was al zijn lucht kwijt en moest echt naar de kant kruipen..." En, om verwarring te voorkomen, de onfortuinlijke Piet was in dit geval de Van der Kolk-versie, die maandag zijn Damar Boko aan de start heeft staan.

topper

Boven: Sam Hollyrood en Cor Zeilmaker maken hun ereronde
na de winst in de Sweepstakes Hengsten 1979.

Piet Meester
In Akersloot heersen vooral de pure liefhebbers. Nuchtere Noordkoppers die vooral plezier aan de sport beleven op de manier waarop zij die bedrijven. Dat onderschrijft ook Piet Meester. "Piet Zijp was bijvoorbeeld een echte paardenman. Als je ander beslag onder je paard wilde hebben, moest je daar via een omweg naar toe. Zodat het leek of Piet het ook zelf bedacht had. Ik had ooit een paard bij Kleiweg gekocht. Die gaf aan dat ik het eens op een 'paddenstoel' moest proberen. Als beginnend eigenaartrainer vroeg ik Piet dus om mijn paard op een dergelijk ijzer te zetten. "Oh", zei Piet "een paddenstoel. Heb jij er ook al verstand van?" Hij sloeg er een paddenstoel onder dat aan de achterzijde vijf centimeter uitstak. Ik vond het wel vreemd, maar Piet was weg en ik zette het paard in de paddock. Na twee galopsprongen was het beest zijn beide paddenstoelen kwijt. Dus later heb ik steeds maar gevraagd hoe Piet erover dacht over wat eronder moest."

Fresh Up
Cees Schut, onder meer bekend van zijn loonbedrijf en als bollenkweker, is een andere Akersloter, die nauw verwant is met de dravers. Hij was de fokker van uitstekende paarden als Express Up, Fresh Up en Gallant Up. Zijn merrie Wilma Up was de moeder van die paarden en dat was op haar beurt weer een dochter van een van de meest legendarische paarden die Nederland ooit rijk was: Jojo Buitenzorg. Fresh Up werd na haar succesvolle koerscarrière voor de eigenarengroep De Hippodromers enkele jaren later voor één jaar geleend van Cees Schut. Van het fokproduct Right Side Up werd Cees de fokker en De Hippodromers de eigenaar. De ruin zou een uitstekende haververdiener worden.

topper

Boven: Fresh Up en al haar eigenaren, de Hippodromers, bij de
huldiging na een zege in Alkmaar. Links staat fokker Cees Schut,
die ook Hippodromer werd. Na haar koerscarrière ging de merrie
terug naar haar fokker. Na drie jaar "leenden" de Hippodromers
de merrie van Cees voor één jaar om er een veulen uit te fokken.

topper

Boven: Fresh Up en haar veulen Right Side Up (van Kailash),
gefokt door de Hippodromers. Ben van de Ven (ook Hippodomer)
gaat voor het veulen op zijn knieën. Hier staan ze in de wei achter
het huis van Cees Schut in Akersloot.

Uitnodiging
In liefst 2500 woningen in Akersloot valt voorafgaande aan dit weekeinde een uitnodiging op de mat om eens (of opnieuw) een kijkje te komen nemen in Alkmaar.


  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Rennen

Langebanen

Kortebanen

Mensen

< Diverse